Groot houden: hoe lang nog?
Het leven is een reis die hoogtepunten en dieptepunten kent, voor de één meer dan voor de ander.
Waar komen de angst- en paniekaanvallen vandaan?
Alles in je leven lijkt soepel en vlot te gaan… huisje-boompje-beestje.
Toch voel jij je onrustig en ervaar jij regelmatig stress in je leven. Gek genoeg heb je regelmatig te maken met langdurig slaapgebrek. Soms sla je zelfs nachten achter elkaar over. Je blijft wakker doordat je snel angst- en paniek ervaart zonder een specifieke reden. Er is niet iets waar je bewust over piekert. De angst- en paniekaanvallen waren tot voor kort alleen ’s nachts, maar nu ervaar je ze ook overdag.
Je kan moeilijk je focus scherp houden en verliest in snel tempo je concentratie. Om eerlijk te zijn moet je ook toegeven dat je geheugenproblemen hebt, omdat je zo enorm vaak iets vergeet. Een soort gevoel van gevangen zijn in jezelf overvalt je geregeld. Het slaapgebrek zorgt ook nog voor je lichamelijke uitputting (nek- of schouderklachten). Je hebt weinig tot geen energie meer, er komt uit je handen en het lijkt alsof je nergens meer aan toe kan komen.
Verlies kent vele vormen
In je onderbewuste zijn een aantal verlieservaringen opgeslagen, omdat ieder van ons in het leven te maken krijgen met verlies dat vele vormen kent. Het kan zijn: een vriendin die is overleden door een verkeersongeval, je man die je kwijt bent geraakt door een ziekbed, een knuffel die zoekgeraakt is in het openbaar vervoer of ergens in de natuur, ontslag, relatieverlies (echtscheiding, verloving verbroken, ruzie tussen familie en vrienden).
Niet zeuren!
Doorgaan… en nog harder je best doen met het masker strak op zijn plaats
De zoektocht van rouwen
Als je een dierbare kwijtraakt (scheiding of overlijden) is het rouwen vaak onbekend terrein. Dat geldt voor heel veel mensen. Aan de buitenwereld laat je goed zien dat je het leven hebt opgepakt. Als iemand je vraagt “Hoe gaat het met je?”, is je reactie op deze vraag “Goed!” en zet je je fake glimlach op. Zo trek je je masker nog strakker op je gezicht. Net als jij heb ik dit ook gedaan.
Helaas kost dit dubbelleven, het doen alsof, je op lange termijn ontzettend veel energie. Hiermee geef jij je krachten weg en tjonge, het is ook nog enorm vermoeiend.
Het kan ook zo zijn dat de boeken die andere lotgenoten aanraden, jou niets opleveren. En het contact met hen ook niet. Je weet niet meer waar te zoeken. Je ergert je aan heel veel mensen. Ook noem je sommigen zelfs “DOM” als ze opmerkingen maken die je diep in het hart raken; je zere plek.
Hoe lang nog?
Zo snel als het kan gewoon weer doorgaan na verlies… en dan nog eens keihard harder je best doen om niet bij je gevoelens te komen. En zeer zeker niet praten over de tragische pijnlijke ervaring die je hebt meegemaakt. Hoogstens heel even huilen op het moment van de gebeurtenis of helemaal niet huilen. Voor anderen is huilen erg bevrijdend, terwijl huilen jou stress bezorgt. Volgens jouw denken is huilen alleen voor zwakkelingen. Als de tranen opkomen, dan doe je nog harder je best om die tegen te houden met je masker strak op zijn plek.
Hup… die hele pijnlijke ervaring in de doofpot. Over het verlies wordt niet gepraat, omdat je het niet over je lippen krijgt om te zeggen dat jij je dierbare mist. Het is te pijnlijk. Dus… zo ver mogelijk wegstoppen, die pijn, het hartzeer.
Je kunt nog zo snel en hard blijven hollen, maar op een gegeven moment dwingen pijn en verdriet je op de knieën om te gaan. Als (chronische) stress zoveel energie uit je lijf zuigt en het opladen je steeds niet lukt of met de dag moeilijker gaat. Hoe lang denk jij dit nog vol te kunnen houden? Wat denk jij dat het je op lange termijn zal opleveren, bijvoorbeeld in de relatie met je kinderen, familie, vrienden, je collega’s…?
Emotie is universeel
Oei… je houdt ze voor jezelf, de gevoelens van de pijnlijke ervaring of gebeurtenis of situatie. No way dat je dat gaat doen: het uiten, beschrijven en bespreken van je diepste emoties en wat jou het meest ontroert. Met een harde klap ‘BAM!’ sluit je de deur van je eigen fort, ter bescherming en overleving. Je neemt het besluit al die gevoelens niet toe te laten. Niemand mag erachter komen hoe jij je echt voelt. This is off-limit (dit is verboden terrein)!
Weet je… zo uniek is emotie niet. De emoties die opborrelen bij het kwijtraken van een dierbare is voor iedereen herkenbaar. De vraag is: Hoe ga je hiermee om?
Durf begrijpen je pijn
Ik nodig en daag je uit om de beweging te maken je emoties te identificeren en doorvoelen. Stel jezelf de volgende vragen:
- Wat is hier toch aan de hand?
- Wat voel ik?
- Waar kom het onprettige gevoel uit voort?
De gouden tip die ik jou kan geven is: NU door de emotionele achtbaan te gaan in plaats het te vermijden. Verzetten tegen onprettige mentale en emotionele is lijden. Het is aan jou om te kiezen voor emotionele vrijheid.
Welk besluit neem jij vandaag?
Wat als het beheersen van de (chronische) stress je juist heel veel meer energie zou opleveren?
Wat als het leren omgaan met emotie je sneller energie geeft voor de activiteiten die je het liefst zou doen?
Dingen zijn moeilijk omdat we niet durven
Ik geloof heilig dat ieder mens het vermogen bezit veerkrachtig te zijn en een tragische ervaring te overstijgen.
De keuze is aan jou: wat doe je met je emotionele wonden? Je emotionele wond de aandacht en de broodnodige verzorging geven of je gezicht de andere kant uitdraaien en doen alsof er niets is gebeurd?
Ja, potverdorie, het kan pijnlijk en angstwekkend zijn om je naar binnen te keren en die confrontatie aan te gaan met jezelf. Schaamte, schuldgevoelens, woede en boosheid, verdriet en nog meer komen boven water drijven.
De innerlijke reis maken naar de pijnlijke ervaring is juist de route naar de helende kracht en je persoonlijke groei.
Durf jij de reis te maken naar binnen? Durf jij jezelf te ontdekken en jezelf (weer) te leren kennen?
Emotionele Vrijheid
Wens jij te leven met meer energie? En verlang jij het optimale uit jezelf te halen?
Is je diepste verlangen intens te genieten van het leven? En verlang jij meer en meer jezelf lief en anderen lief te kunnen hebben?
EFT is een simpel eenvoudig toepasbare methode die tot wonderbaarlijke resultaten kan leiden in het helen van o.a. emotionele wonden. Met deze methode kan je makkelijk bij de oorzaak ervan komen en ze verwerken.
Ken je EFT nog niet, maar heb je wel last van slapeloosheid of angst en paniekaanvallen of een geblokkeerd gevoelsleven en wil je daar heel graag (snel) van af?
Dan heb ik nu iets moois voor je, speciaal voor de Winter…
Tot en met 31 december 2020 kun je bij mij een EFT-sessie boeken met een flinke korting.
Voor meer info en om je afspraak in te plannen, kijk hier: https://oerzelfliefde.nl/kennis-maken-met-eft/
Een andere mogelijkheid is het ‘Emotionele Rust na Verlies’ programma via deze link: https://oerzelfliefde.nl/emotionele-rust-na-verlies/
PS.: Schenk en verspreid de liefde!
Ik zou het super te gek vinden als je deze blog op Facebook of LinkedIn wilt delen.