Hoe kom je stressvrij door de feestdagen?

Ervaar je stress, angst en paniekaanvallen met de komende feestdagen?

De maand december kent vele feestdagen en is bij uitstek een maand waarin vele mensen samenkomen. Deze maand kan heel stressvol worden ervaren.

Je kan het emotioneel moeilijk hebben om de feestdagen te vieren zonder je dierbaren. De mogelijkheid bestaat ook dat je absoluut geen zin hebt in de gezelligheid van de feestelijke gebeurtenissen rond deze periode van het jaar. De aanwezigheid van vele mensen (familie, vrienden, buren, collega’s) vind je verstikkend en benauwend. Het lijkt erop dat je familie en/of vrienden steeds aan je trekken. Alhoewel je best begrijp dat het uit goede bedoeling is. Je krijgt steeds meer het gevoel dat ze niet naar je wensen/verlangen luisteren en jouw niet begrijpen. De leegte en het alleen zijn is gigantisch voelbaar en breng je zeker niet in een feeststeming. Het gevoel iemand te missen is rondom de feestdagen het grootst. Praten over de overledene zorgt voor een brok in de keel. Klinkt dit je bekend in de oren?

Ik heb een paar gouden praktische tips voor je om meer te genieten van de komende feestdagen op je eigen manier:

Zorg goed voor jezelf
Een ding dat ik heb geleerd van de periode na verlies, is hoe belangrijk het is dat je voor jezelf zorgt (of laat zorgen), lief voor jezelf bent en de tijd neemt voor wat voor jou belangrijk is. Dat je op momenten dat je het heel moeilijk hebt, daar niet overheen walst, maar dit gevoel serieus neemt en jezelf een beetje pampert. Wees compassievol voor jezelf d.w.z. ga niet in gevecht of strijd met jezelf, spreek op een vriendelijke, kalmerende, geruststellende en bemoedigende wijze tot jezelf!

Wat betekent zelfzorg eigenlijk? 

lichter leven selfcare zelfzorg hervind jezelf transformatiecoach

Gun jezelf een adempauze

  • Kies een vast moment uit voor een adempauze, bijvoorbeeld voordat je uit bed stapt of voordat je naar bed gaat.
  • Adem 3x volledig langzaam diep in door je neus en uit door je mond.
  • Richt je aandacht voor een paar minuten op een focuspunt dat kan het rijzen en dalen van je buik of borst of iets anders zijn.

Wat heb je nu nodig?
Stoer zijn is ook, of juist, luisteren naar je gevoel en wat je nodig hebt. En wat heb je nu nodig? Een beetje warmte? Een arm om je heen, een luisterend oor? Misschien een dagje doorbrengen met je beste vriend(in), een flinke wandeling of met je benen languit of een mooi (inspirerend) boek lezen of een goede (inspirerend) film kijken? Alleen of samen met iemand die jou waardeert en respecteert? Misschien wil je wel wat mijmeren of mooie foto’s van je geliefde bekijken en het geluk ervaren dat jullie samen kenden. De herinnering is er en het gevoel zit nog steeds in jou. Stel jezelf elke dag aan het eind van je adempauze de vraag “Wat heb ik nu nodig?

Vraag hulp en/of sta open voor een helpende hand
Sta open voor de hulp van anderen of durf hulp te vragen. Het kan zijn dat je het momenteel moeilijk vindt om te winkelen en de boodschappen te doen of de routinetaken zoals schoonmaken, koken, je kind(eren) in bad en bed stoppen. Vraag je dierbare trouwe vriend(in) of buurman/-vrouw of familielid een cadeau te kopen als je kind(eren) dat wensen, boodschappen te doen of op te passen of een handje te helpen met het huis schoon te maken. Herstel is essentieel om de tegenslag te overstijgen.

Voet op de rem
Wees je ervan bewust dat je rond deze feestdagen minder kan functioneren, handelen, werken en naar behoren optreden. Verminder je taken rond deze dagen of laat meer ruimte in je agenda voor spontane acties of neem vrije dag(en). Neem niet te veel hooi op je vork! Het resultaat is meer energie.

Doe het op jouw manier
Het op jouw manier doen is het enige dat echt werkt. Je aanpassen aan wat een ander vindt, denkt, gelooft, helpt jou niet om te gaan met je eigen gevoelens. Dus voel je niet verplicht om te feesten of voel je niet schuldig om te feesten. Je mag doen wat goed voelt voor jou. Dat kan een zoektocht zijn, want misschien weet je helemaal niet zo goed (meer) wat je wilt. Maar gun jezelf gewoon jouw eigen weg en doe het in kleine stapjes. Ook dan kom je er. Het hoeft niet allemaal in 1 klap. Je kent ‘m wel: elke grote reis begint met 1 stapje.

Planningmoment
Bespreek samen met je gezin of familie hoe je de komende feestdagen wilt doorbrengen en maak samen een plan. Wat willen jullie wel of niet doen, hoe wil je de dag doorbrengen, samen of alleen? LUISTER naar elkaar en laat de tranen stromen tijdens deze bespreking en dit planningmoment.

Genieten mag
Ik weet het, het kan moeilijk zijn om echt weer van het leven te genieten. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van schuldgevoelens. Maar er is helemaal niemand die jou zal vertellen dat je niet mag genieten… het zit alleen maar in je hoofd. Degene die je bent verloren, zit nog in je hart. Wat zou die jou gunnen? Dat je geniet van de tijd die je hebt. Daarvoor ben je bedoeld. En het hoeft niet allemaal met volle teugen, elke seconde van de dag. Het mag ook klein en af en toe. Maar het mag.

Zelfreflectie
Hoewel het jaar nog maar kort duurt heb je nog genoeg tijd om te reflecteren en vooruit te kijken. Denk eens terug aan het afgelopen jaar. Wat heb je allemaal beleefd, gezien, gevoeld, ontdekt? Welke gevoelens heb je gehad? Wanneer heb je intens verdriet gehad? Op welke momenten kon je intens genieten? Heb je momenten van stilte beleefd en rust?

Denk aan prettige momenten met een lach en een traan
Haal de prettige gelukkige herinneringen op in je leven waar je van gaat glimlachen. En deel ook je gevoelens en emoties.

LUISTER naar de wens(en) en verlangens van je kind(eren). Je kan bijvoorbeeld het verhaal vertellen van hoe je elkaar hebt ontmoet, wat je het leukst vindt aan je geliefde, iets kenmerkends aan je geliefde. Laat je kind(eren) ook hun herinneringen vertellen of tekenen, knutselen… Wees creatief samen!

Je kan een klein gezelschap uitnodigen dat je een fijn veilig vertrouwd gevoel geven. Bij hen mag je jezelf zijn in alle kleuren. Vraag elk van hen om iets mee te nemen dat hem/haar herinnert aan je geliefde die er niet meer is of een leuke grappige anekdote vertelt. Samen delen jullie leuke herinneringen met elkaar.

Positieve emotie is als een prachtige opengaande roos en de zon die je huid zachtjes verwarmt.
Positieve emotie verruimt je mindset en het bevordert je celgroei.

Maak of doe iets symbolisch
Je kan een herinneringsdoos maken door herinneringen op te halen, iets te maken en dat in een mooie doos doen. Of je kan een herinneringsplakboek maken. Ook is de mogelijkheid samen met je kind(eren) of vriend(in) de favoriete taart van je overleden geliefde bakken. Een andere optie is om met een klein gezelschap uit te gaan eten in het favoriete restaurant van overledene. Besteed aandacht aan de hobby van je overleden dierbare, bijvoorbeeld salsadansen (kan zowel passief of actief).

Lol maken en hebben
Met mijn zoon heb ik de film “Mamma Mia” grijs gedraaid na het overlijden van mijn man. We zongen samen luidkeels mee en gingen ook nog dansen… Soms kwamen er tranen op die wij spontaan lieten stromen, door ons gelach en zang heen. Ik kreeg er enorm veel energie en plezier van. Het gevoel dat ik alles aankon. In mij kwam een soort leeuwenkracht naar boven, ik voelde mij sterker en krachtiger.

Zet een dansfilm op of muziek. Ga samen dansen, zingen en lachen met elkaar. Lachen is gezond!

Probeer het eens om je mondhoeken omhoog te trekken. Wat gebeurd er? De rest gaat vanzelf.
Lach, zing en dans. Dit is mijn eigen favoriete GOUDEN tip.

Wel verlang ik te benadrukken om je emoties en gevoelens uit te nodigen als een dierbare beste vriend(in) zonder oordeel of voor te vluchtend door je te verschuilen achter het lachen (je lachmasker).

Inspirerende ontspannende muziek, boeken en films
Luister naar muziek met een hoge frequentie of klassieke muziek. Ik kan je aanbevelen muziek van Erik Berglund.
Het luisteren naar dit soort muziek heeft onder andere enkele voordelen:

  • Je kom tot rust, waardoor je bloeddruk omlaaggaat.
  • Het verlaagt je stressgevoel. Je ervaart minder stress. Dit komt omdat het ritme van de muziek overeenkomt met je hartslag.
  • Goed voor je nachtrust. Het helpt je te ontspannen, waardoor je tot rust komt en makkelijker in slaap kunt komen.
  • Het maakt je vrolijk. Muziek bevordert de aanmaak van dopamine. Dopamine is een geluk hormoon, wat jou erg gelukkig maakt.

Lees (of luister) inspirerende boeken en/of kijk naar inspirerende films. Enkele films die ik je kan aanbevelen zijn: HEAL, The Secret, The Shift, The Call of Courage, The Creative Brain en Brainchild. De laatste kan je samen met je (klein)kind(eren) kijken.
Boeken die ik je kan aanraden zijn: De Verschuiving (dr Wayne Dyer), Je kunt je leven helen (Louise Hay), Start vandaag met lichter leven (Robert Bruggeman), Mindgym (Wouter de Jong).

Lichaamsbeweging
Ga even lekker naar buiten of fietsen in de natuur voor een half uur. Al is het maar voor een wandeling en om je gedachten even te verzetten.
Wandelen in de buitenlucht is leuk en gezond. Kies af en toe momenten alleen te wandelen in de natuur (bos, strand, duinen, park) en heb daarbij de volledige aandacht bij elke stap die je maakt. Een moment voor jezelf om bij te komen van de drukte. Even weg van het “moeten” om op te laden! Bomen zijn helend, brengen je tot rust, geven kracht en energie.

Wekelijks bewegen in combinatie met de natuur (bos, strand, duinen, park) kent vele voordelen:

  • je hoofd leeg maken en zorg voor ontspanning
  • je verhoogt je Serotine-gehalte (gelukshormoon) en dit werkt rustgevend op je stemmingen en emoties
  • je roept endorfine op, het gevoel van euforie
  • je kunt stress verminderen
  • je verbetert je concentratievermogen
  • je gaat creatiever en oplossingsgerichter nadenken
  • je krijgt een mentale boost
  • je verbetert je immuunsysteem
  • je herstel ook de verbinding met je zelfbewustzijn

Schrijf je vrij
Emotie, je welkome gast. Gevoelens en emoties kunnen door je lijf gieren. Mijn ervaring is om de verschillende emoties die je hebt waar te nemen met een nieuwsgierige blik. Merk alleen op de specifieke gevoelens die ongevraagd spontaan naar boven komen rondom de feestdagen. Schrijf je emoties en gevoelens van je af. Zet op papier wat je écht dwars zit? Je kan een brief schrijven naar de overledene. Of een brief richten aan de dood, wat je van de dood vindt. Schrijven kan helend en bevrijdend zijn.

Wanneer het een grote chaos is in je hoofd en de helderheid is ver te zoeken. En wanneer het uiten van je gevoelens en emoties een te grote stap voor je is. Schrijf ze op. Papier is geduldig, heeft geen oordelen en is altijd ontvankelijk voor alles wat jij kwijt wilt. Schrijf je vrij door  het downloaden van het gratis RouwRoute Dagboek.

Ben jij iemand kwijtgeraakt en heb je iets gehad aan één of meerdere tips hierboven of heb je nog een waardevolle tip hoe om te gaan met rouw tijdens de feestdagen? Laat dit gerust weten per e-mail info@oerzelfliefde.nl of via het contactformulier.

PS.: Schenk en verspreid de liefde!
Ik zou het super te gek vinden als je deze blog op Facebook of LinkedIn wilt delen.