Wat doe jij om goed voor jezelf te zorgen?

Het verhogen van bewustzijn en een gezond levensstijl is goed zorgen voor je lichaam en geest. Dit kan je doen aan de hand van de 13 stappen Lichter Leven. Een van deze stappen is het wekelijks beoefenen van yoga.

Wat betekent yoga voor mij?
Yoga maakt mijn leven lichter. Het is zorgen voor mezelf waarbij ik mijzelf concentreer  op de inzet om liefdevoller naar mezelf en anderen te zijn. Het geeft mij de rust en stilte dat ik heel belangrijk vind voor een gelukkig energiek passievol leven. Een leven vanuit mijn hart. Een leven zonder stress. Lichter leven is voor mij leven en werken in VRIJHEID, een gelukkig en betekenisvol leven. Het allerbelangrijkste is in liefdevolle verbinding zijn met mezelf en anderen.

Hoe ga je om met donkere momenten in je leven?
Het leven heeft zwarte periodes voor ons in petto. De ene mens meer dan de andere. In mijn leven werd ik een aantal jaren geleden flink door elkaar geschud om wakker te worden door een verlieservaring. De metafoor dat ik gebruik is dat ik in een diepe slaap was en het leven mij stevig wakker maakte om mijn bestemming voort te zetten in dit leven. Een soort wedergeboorte, het innerlijk herinneren dat ik liefde ben.

In mijn rouwproces (2011) zocht ik hulp bij een meditatietherapeute. Ik wist niet eens wat mediteren was en had het ook nooit gedaan. 7 maanden lang beoefende ik 2 keer in de maand 1-op-1 mediteren naast het dagelijks thuis beoefenen. In snel tempo ervaarde ik dat ik blijer werd, ik voelde mij beter, ik kreeg meer energie, ik leerde om liefdevol naar mijn pijn en verdriet te gaan, ik leerde zacht en vriendelijk te zijn naar mezelf, bewust te zijn van mijn overtuigingen die mij tegenhouden om het leven te creëren die ik verlang.

Yogamoment

Na deze 7 maanden wilde ik het mediteren aanvullen met nog iets anders. Sinds 2012 heb ik dit gevonden in yoga bij Solide yoga & Wellness. Voor mij is yoga een reis van buiten naar binnen, landen in mijn lijf en de verbinding maken met mijn hoofd, hart en buik.

  • Ik word bewust van mijn vergelijkingsmechanisme, onzekerheid, faalangst, perfectionisme, schaamte ….. de oerangst “ik ben niet goed genoeg”. Voorbeeld: langs mijn ooghoek zie ik dat de andere veel beter in de houding sta dan ik.
  • De moeilijke emoties die mij verrassend kunnen overvallen en de traan die ik wegveeg. Ik kan er nu volop naar toe gaan om de emoties te voelen en te omarmen met liefde zonder een strenge rechter te zijn.
  • Door opmerkzaam te zijn van het geweld dat ik mezelf aan doet door zelfkritiek, zelfverwijt ….
  • De liefde meer en meer groeit voor mezelf (zelfliefde groei) en zo word ik minder en minder geweldloos naar mezelf toe.
  • Een hand op mijn onderrug tijdens een bepaalde houding door de yogadocent betekent voor mij dat ik bereid ben een duwtje in de rug te ontvangen. Ik hoef het niet alleen te doen, ik mag hulp vragen, ik durf ook mijn kwetsbaarheid te tonen.
  • Een correctie van handen bijvoorbeeld bij een bepaalde houding maak mij bewust dat ik bereid ben om mij open te stellen om te leren van anderen.
  • De balanshoudingen geef mij inzicht van hoe het staat met mijn balans die dag, mijn energiehuishouding.

Hoe train jij je vaardigheden?
Je weet dat een gezonde levensstijl goed voor je is en toch heb je er zoveel moeite mee om het lang vol te houden. De lat heel erg hoog leggen en het al te snel willen doen breek je goede voornemen in een mum van tijd. Een gezonde levensstijl heeft tijd nodig, stap voor stap. Het gaat gegarandeerd met vallen en opstaan. Kan je nog liefdevol naar jezelf zijn als het even tegenzit? Ben je bereid je wilskrachtspier te versterken zonder die te overbelasten?

Gezonde wilskracht
Om een nieuwe vaardigheid te trainen vraagt het de 2-D bouwstenen (doorzetten en discipline). Onze brein heeft ongeveer een maand nodig om een nieuwe gewoonte te leren. Je brein gaat nieuwe koppelingen maken en dat doet het brein zelf. Wel heeft de brein jou nodig als hulpbron. Daarvoor dien je je brein te faciliteren en met zachtheid en vriendelijkheid toe te spreken, te motiveren en te stimuleren. Het is een wilskracht vanuit liefdevol zijn naar jezelf.Zelfliefde Lichter Leven

Als je iets wil bereiken of kunnen dan dien je door de moeras heen te gaan om het te kunnen. Een professionele sporter traint elke dag. Zo geldt het ook om iets nieuws te willen doen. Weten dat iets goed voor je is, is nog geen doen. Doen is ook nog niet kunnen. Na frequent oefenen wordt het eigen.

Met faciliteren bedoel ik bijvoorbeeld dagelijks of wekelijks op een bepaalde tijdstip de nieuwe vaardigheid beoefenen. Om deze reden maakte ik de keuze om een vast abonnement te nemen bij de yogaschool op een vaste dag en tijdstip. Zodoende weet je brein dat is wat er bijvoorbeeld elke woensdagochtend gaat gebeuren.

Weerstand en verlangen zullen je proberen tegen te houden door een excuus te zoeken om niet naar de yogales te gaan. Dit is het moment om je liefdevol toe te spreken en uitleggen wat de beoefening van yoga je gaat opleveren op lange termijn. Je wil een nieuwe vaardigheid leren, maar doet het wel vanuit vriendelijke en zachte wilskracht. Zo hou je het langer vol en integreer je het in je leven. Je geniet er ook veel meer van en met plezier kijk je uit naar de volgende yogales.

Uitdaging

Ik daag je uit om deze vragen aan jezelf te stellen als je naar je huidige leven kijkt “Wat wil ik niet meer?” en “Wat voor een leven verlang ik te hebben?”.

Als je deze vragen hebt beantwoord dan stel ik je de volgende “Wat heb ik écht nodig?” en “Wanneer voer ik het uit?”.
Maak vervolgens een plan van aanpak.

TIP:
Een gouden tip die ik wens te geven is wees bereid om hulp te vragen. Iemand die je vertrouwt en je net die zachte vriendelijke duwtje in de rug geeft zonder enig oordeel. Veel yogascholen geven hun lessen in deze tijd ook online! Dus je kunt het ook thuis beoefenen. Kijk bijvoorbeeld eens op de site van Solide Yoga & Wellness of neem contact op met een yogaschool in je buurt.

PS.: Schenk en verspreid de liefde!
Ik zou het super te gek vinden als je deze blog op Facebook of LinkedIn wilt delen.

0 Shares