De storm na een verlieservaring

Het ritme van de natuur

Het is zondag! Op deze dag geniet ik van niksen: een boek lezen, samen eten met mijn gezin, alleen of samen voor de beeldbuis hangen, mijn vriend die het avondeten klaarmaakt en knuffelen met onze zoon in bed.

Ik hoor de sterke windvlagen rondom ons huis. Als ik door het raam kijk zie ik aan de bomen hoe zwaar de windstoten zijn die gepaard gaan met veel regen. De hemel is vol donkere wolken. Dit hoort allemaal bij de storm. Elke storm komt en gaat ook weer voorbij!

De storm na verlies

De bodem is onder je voeten weggeslagen nadat je je geliefde hebt verloren. Op dat moment ziet je leven eruit als na een flinke aardbeving; alles is verwoest. Deze periode ervaar je als verschrikkelijk en je voelt immens veel emoties.

De emoties (angst, boosheid, verdriet, schuldgevoelens, schaamte) gieren door je lijf. Je bent als een emotiebom die elk moment kan ontploffen door een kleine trigger. Je voeten voelen heel wiebelig en je staat wankel op je benen. Eén heftige windstoot en je bent knock-out geslagen.

Soms weet je het echt niet meer…

Alles lijkt tegen te werken en je krijgt het gewoon even niet voor elkaar om iets uit je handen te krijgen. Je ziet door de bomen het bos niet meer…

Zeker op momenten dat je kind tegen je zegt: “Ik had beter dood kunnen gaan in plaats van mama” of “Waarom lach je nooit meer, papa?”. Je weet niet wat te zeggen, je weet het echt even niet meer als ouder. Wat moet je doen?

Je vindt het leven ontzettend hard en oneerlijk. Je stelt vragen zoals “Hoeveel verdriet kan een mens eigenlijk hebben als er een dierbare in je omgeving komt te overlijden?” of “Hoe kan ik weer zin aan mijn leven geven na zo’n onmenselijk verdriet?” of “Waarom voelt rouw soms als een ongeneeslijke ziekte?”.

Mega-veranderingen

Ook heb je soms van die dagen dat het je gewoon niet lukt om uit je bed te komen. Het liefst trek je de deken nog verder over je kin of over je hoofd. But duty calls… zoals naar je werk gaan en je kind(eren) naar school brengen.

Het ene moment voel je je krachtig en het andere moment kan je in huilen uitbarsten. Word je overvallen door een huilbui. Zomaar… Maar hier zit je echt niet op te wachten!

Er vindt een mega-verandering plaats in je relatie met familie, vrienden, buren en collega’s. Door spanningen of omdat je de kracht en/of de tijd er niet voor hebt om aandacht aan je vriendschappen te besteden. Uitgeput en leeg voel jij je en je energie is weggezogen. Je hebt het idee dat je mensen kwijtraakt: óf ze spreken niet dezelfde taal óf ze voelen zich ongemakkelijk in jouw bijzijn door de confrontatie met pijn en verdriet dat verlies met zich meebrengt. Je kunt je erg alleen voelen. Eenzaam. En een opmerking zoals “Je leeft als een kluizenaar” is als een dolk in je hart.

lichter leven rouwen

Vind de (hernieuwde) levenskracht in jezelf

Bij het leven hoort de dood. Verlieservaring brengt vele emoties naar boven en roept oude lichaamspijn op.

Let er goed op dat je niet verzuipt in jouw hartzeer (pijn), gevoelens, emoties en nare gedachten. Het kost je alleen maar vreselijk veel energie om tegen de stroom in te roeien. Mijn favoriete mantra is “Go with the flow”.

Wees lief, zacht, vriendelijk en geduldig voor jezelf. Onderneem stappen die jouw pijn helen. Zorg voor ontspanning. Pas je levensstijl en voedingspatroon aan zodat je meer energie krijgt en je lichaam gereinigd en gezond kan worden.

Na regen komt zonneschijn. De storm gaat uiteindelijk altijd liggen. Dat is wat de storm doet: opkomen, razen en gaan liggen. Vertrouw erop dat er vanzelf een nieuwe gelukkige periode komt, ook al kun je het je nauwelijks voorstellen. Probeer jezelf niet te bekritiseren, maar accepteer dat het gaat zoals het gaat.

Schrijf of typ je vrij om je beter te voelen.

Noteer waarvoor je dankbaar bent in je leven, bijvoorbeeld de tijd met je geliefde, je kind(eren)… Wat betekenen ze voor jou? Dankbaarheid is heel helend.

Luister naar je eigen gedachten door die op te schrijven.

Vertrouw je gedachten toe aan papier. Papier (of Word-document) is zo geduldig.

Je hoeft je geen zorgen te maken over de (voor)oordelen van anderen.

Het schrijven van je emoties en gevoelens helpt je begrijpen hoe jij je voelt en waarom.

  • lichter leven rouwenHoe is het gesteld met jouw zelfvertrouwen?
  • Hoeveel houd je van jezelf?
  • Werk je bewust aan compassie voor jezelf?
  • Welk cijfer geef jij hiervoor aan jezelf op de schaal van 1:10?
  • Welke behoeften heb je? Bijvoorbeeld de behoefte aan genegenheid, knuffels, warmte, liefde.

Er komt vanzelf weer een golf die je kunt nemen.

  1. Wat als je (nog) meer van jezelf zou houden? Wat zou dat je opleveren?
  2. Wat gaat het je op lange termijn opleveren om nu hulp te vragen aan of aan te nemen uit je sociale omgeving?
  3. Wat is op lange termijn het resultaat van het onderzoeken en uitspreken van je gevoelens en emoties?
  4. Wat als 2020 JOUW jaar wordt?
  5. Wat als deze tegenslag jou de volgende geschenken (positieve veranderingen brengt) geeft zoals:
    – Persoonlijke en spirituele groei: wijzer, compassie en begrip, empathie en sympathie
    – Veerkrachtiger word je
    – Steviger sta je in je schoenen bij tegenslagen (in je kracht staan)
    – Meer diepgang ervaar je in je relaties
    – Je voelt je (nog steeds) man, terwijl je je emoties en gevoelens toont/uit en je kwetsbaar opstelt

Kun je zien dat deze situatie jou, ondanks alle pijn en verdriet, ook iets te geven heeft?

Ben je ervan overtuigd dat je iets kan doen wat je helpt om met je gevoelens om te gaan en tegenslagen te overwinnen? En ben je bereid ondersteuning te zoeken? Neem contact met me op. Dat kan via een e-mailbericht info@oerzelfliefde.nl of vul het contactformulier in. Ik ondersteun je graag!

0 Shares