Troost, steun en kracht: waar kan jij die vinden? Deel 1

Verhaal Sergei Polunin

Het verhaal van Sergei Polunin is zo bijzonder. Hij trainde vanaf zeer jonge leeftijd keihard om zijn familie een betere toekomst te kunnen geven. Hij trad als 13-jarige toe tot The British Royal Ballet School. Zijn succes was ongekend: hij ontving talloze prijzen en werd de jongste hoofddanser van Royal Ballet, maar hij raakte toen in een diepe crisis. Hij dacht dat hij niet verder kon in het systeem van discipline en dat hij moest stoppen met dansen. Als afscheid van zijn danscarrière deed hij een solodans. Echter, de video hiervan werd zo’n succes dat hij overal gevraagd werd om op te treden. Er openden zich nieuwe kansen op zijn meest duistere moment.

Dansen, een bron van herstel

Dit verhaal bracht mij terug naar het moment waarop ik begon met Latin danslessen bij Salsaventura aan de Torenstraat, een aantal maanden nadat ik mijn man kwijtraakte. Naast de troost en steun van familie, vrienden en professionele hulp, vond ik vanaf dat moment ook mijn troost en steun in dansen. Nieuwe vriendschappen kwamen op mijn pad. Oprechte gestelde vragen brachten mij inzichten. Door de wekelijkse danslessen en het kilometers maken van danspassen kreeg ik energie voor 10. Daarnaast kwamen emoties volop bovendrijven en ik gaf mezelf toestemming om die te verwelkomen als een zeer goede dansvriend(in).

Wat motiveerde mij om te dansen?

Toen ik mijn man leerde kennen danste hij heel veel salsa, dus maakten wij de afspraak samen Latin danslessen te nemen. In de drukte van ons leven gebeurde het niet. Een paar maanden na zijn overlijden, tijdens mijn rouwproces, nam ik het besluit deze wens alsnog in vervulling te brengen. Deze ervaring was een grote eye-opener. Het kwijtraken van je geliefde door overlijden of echtscheiding doet je wereld instorten omdat alle plannen die je samen had, in duigen vallen. De eye-opener voor mij was dat plannen een andere vorm kunnen krijgen. Het is onnodig om je krampachtig vast te houden aan vastgestelde plannen. Gemaakte plannen zijn er om eventueel aangepast te worden.

Wat heeft dansen mij geleerd?

  • De eerste en allerbelangrijkste les die ik heb geleerd, is liefdevol verbinding te maken met mezelf en de ander, mijn danspartner. Lichaamsbewustzijn, door mijn aandacht te richten op mijn lichaam (benen, voeten, armen, handen en het allerbelangrijkste: mijn hart). Contact maken met mijn danspartner doe ik door hem/haar aan te kijken in de ogen. Ik ervaar dat de dans daardoor vloeiender gaat.
  • Vervolgens (zelf)geduld, (zelf)compassie en (zelf)begrip te hebben voor mezelf. Tijdens de eerste lessen maakte ik kennis met verschillende stappen en choreografie van een minuut of twee. Dat lukte mij niet in één keer. Dat was erg frustrerend voor mij, als persoon met faalangst. Vele gedachten en emoties kwamen bovendrijven.
  • Ten derde is het durven vragen om hulp. Na de dansles ging ik met een paar anderen die dezelfde dansles volgden, de nieuwe danspassen in praktijk brengen in het drukke Stadscafé de Boterwaag. Ik vroeg één van de dames, nu een dierbare vriendin van mij, te helpen met de dansstappen. Door dit te doen, hulp te vragen en te oefenen, werd ik er beter in. Dankzij mijn vele danspartners maakte ik een groot aantal kilometers op de dansvloer. Zo leerde ik dansen vanuit zachtheid en vriendelijkheid.

RouwRoute van Rouwen naar Genieten

Onthoud dit wanneer je een dieptepunt bereikt.
Terwijl je worstelt, kan het dieptepunt ook een geweldige basis zijn waarop je kunt bouwen en waarop je kunt groeien.
~ Dr. Rick Rigsby ~

Troost en Steun

Heb je hulp, troost en steun nodig in een van de moeilijkste periodes van je leven na het wegvallen van je partner of je echtscheiding? Om deze fase zo goed mogelijk door te komen zodat je met nieuwe, positieve energie je toekomst tegemoet kan gaan?

Ben je bereid om je door iemand te laten begeleiden en ondersteunen op je pad van Rouwen naar Genieten? En durf je dit te vragen?
Voor jezelf en de mensen die dichtbij je (willen) staan?

Die persoon kan ik voor je zijn. Een voormalige cliënt (weduwnaar) beschreef het zo mooi:
“Jennifer begreep mijn zielenroerselen tot in het allerdiepste, omdat zij het helaas ook heeft mee moeten maken.”

Ik deel graag de kennis met je, voor een mentale en emotionele gezondheid.
Heb je een vraag? Stuur mij een e-mailbericht via info@oerzelfliefde.nl of vul het contactformulier in op mijn website of kijk naar mijn (gratis) aanbod.

Wil je meer inspiratie hebben?
Volg dan mijn Facebookpagina Oerzelfliefde.
Jouw aanwezigheid daar zou ik enorm toejuichen.