Wat bemoeilijkt groeien in zelfliefde?

zelfliefde lichter levenIn het dagelijks leven is het niet heel vanzelfsprekend om liefdevol te zijn aan jezelf.

Wat bemoeilijkt groeien in zelfliefde? Welke redenen kunnen ervoor zorgen dat het hart zich sluit of dat de stroming van liefdesenergie wordt geblokkeerd? De redenen kunnen zijn:

Liefdesafhankelijkheid

Je leeft met de overtuiging dat liefde van buiten komt en dat anderen je het dienen te geven. Je bent liefde. Het enige wat je hoeft te doen is contact te maken met je innerlijke pure liefde.

Kom dit je bekend voor?

 • Je geeft je ouders regelmatig de schuld dat ze je weinig tot geen liefde hebben gegeven. Gebrek aan liefde van onze ouders naar ons kan erg veel invloed hebben in het liefhebben van jezelf. Dit gaat niet vanzelf en automatisch.
 • Hartzeer die is ontstaan door het verliezen van dierbaren of door scheiding(en) of relatiebreuk(en).
 • Je hunkert nog steeds naar de liefde en waardering van je ouders en anderen.

Stressbronnen

Langdurige angst- en negatieve gedachten kunnen de oorzaak zijn van chronische stress. En een ongezonde leef- en werkgewoonte. Rust en balans is ver te zoeken in je dagelijks leven. De stressgedachten maken overuren. Het lijkt wel op een ratrace. Vertragen is een onbekend gegeven, omdat wij in de sneltrein zijn gestapt. Te druk met de eindbestemming in plaats van daadwerkelijk te genieten van de reis ernaar toe.

Kom dit je bekend voor?

 • Piekeren
 • Paniekaanvallen
 • Angst te falen als … (vul in)

De illusie van afgescheiden zijn

De gevangenschap in onze identificatie. Wij zijn het contact kwijt met de kern wie wij zijn, onze Ware Zelf, onze essentie. Het afgescheiden zijn drukt zich uit in het gevoel verlaten te zijn, afwijzen van jezelf en niet goed genoeg zijn. Steeds denken in een tekort – schaarste – gebrek.

Kom dit je bekend voor?

 • Negatief praten over jezelf: ik ben saai – niet goed genoeg – het niet waard – dom – een mislukkeling
 • Vergelijken met anderen
 • Ik voel mij zó alleen

Bewust kiezen voor jezelf

Bewust zijn van iets is de eerste stap. En de tweede stap is de beslissing nemen voor de verandering, het verbeteren, de transformatie. Neem NU een moment voor jezelf. Vind jouw rustig comfortabele plek. Adem een paar keren diep in door je neus en uit door je mond.

Beantwoordt voor jezelf deze twee vragen en wees eens eerlijk naar jezelf toe:

 1. Wat bevalt je nu niet aan je huidige leven als het gaat om liefhebben van jezelf?
 2. Hoe voel jij je vanaf nu over een jaar – vijf jaar, als je NU niets doet of als je NU wel iets doet?

Alles is altijd in beweging. Alles gaat voorbij. Het einde van dit leven komt elke minuut dichterbij. Alleen liefde is onsterfelijk. Geniet van de tijd dat je nog rest en leef vanuit liefde. Welke keuze maak jij vandaag: je Ware Zelf liefhebben of afwijzen?

PS: Deel dit bericht voor het verspreiden van de boodschap zacht en vriendelijk te zijn voor jezelf en anderen.

PS: Wil je meer inspiratie hebben? Volg mij op @Oerzelfliefde?

0 Shares