Waar ga je allemaal doorheen als je rouwt?
RouwRoute
Dit is de RouwRoute, de route die wij bewandelen bij verlies en die bestaat uit 6 verschillende fases. Voor elk van ons is dit proces een beetje anders. De fasen van rouwverwerking kunnen door elkaar heen lopen. Je zat bijvoorbeeld in fase boosheid en denkt dat je er voorbij bent, maar ineens zit je er toch weer in…
Shock
Je geliefde komt plotseling te overlijden of na een lang ziekbed of je bent gescheiden. Opeens besef je dat alles wat jullie samen hadden, voorbij is. Jullie dromen en plannen voor de toekomst, het gaat niet meer gebeuren. De automatische piloot gaat aan om alles te regelen wat bij een overlijden hoort: de gesprekken met de uitvaartmaatschappij, de drukkerij, de bloemist enzovoort. Echtscheiding brengt ook een hoop rompslomp met zich mee.
Ontkennen
Ongeloof overvalt je! Wat je nu meemaakt is zo heftig dat je het niet kunt geloven. Een manier om jezelf nog even te beschermen voor het verdriet, is om het te ontkennen.
Boosheid / Woede
Je vindt de wereld oneerlijk, omdat je geliefde te jong en te snel is overleden in jouw beleving, al waren jullie bij wijze van spreken al 35 jaar met elkaar getrouwd. Potverdorie, je bent boos omdat je dierbare van je is weggenomen. Je wordt boos op familieleden, de omstandigheden, de ‘veroorzaker van ongeluk’ enzovoort. Helaas brengt de woede je geliefde niet meer terug. Je zou hem of haar terug willen halen, maar je geliefde is niet meer tot leven te wekken!
Marchanderen (onderhandelen)
In je hoofd spoken vele verhalen zoals ‘Het is mijn schuld dat mijn geliefde dood is’, ‘Had ik maar niet zoveel ruzie moeten maken’ of ‘Ik had niet “val dood” moeten zeggen’. Een ander scenario is: ‘Heb ik het recht wel te leven?’ of ‘Begraaf mij ook maar, met mijn geliefde’. Zo druk ben je bezig in je hoofd om deze nare situatie ongedaan te maken. Je wordt er onzeker van of je duwt de gebeurtenis ver weg om er niet over te hoeven praten.
Depressie / Verdriet
En dan komt het besef dat het écht waar is: je geliefde is van je weggerukt. Is er niet meer. Een gevoel van gemis overrompelt je en ook verdriet. Het verdriet kan enorm zijn, maar hier is vaak geen tijd voor. Iedereen ervaart het op zijn of haar manier en de duur van verdrietig zijn is verschillend voor iedereen. Het blijven treuren kan klachten met zich meebrengen zoals slecht slapen, geen energie hebben, bang zijn om wéér iemand te verliezen en je zorgen maken om anderen.
Als anderen je gebruiken om hun hart bij je uit te storten, kom je er zelf niet toe om aan de slag te gaan met je eigen rouwverwerking.
Accepteren
Je accepteert de situatie en vindt manieren om verder te gaan met je leven.
Van Rouwen naar Accepteren
Kijk voor jezelf in welke fase van de RouwRoute je zit.
Wat kan jou helpen om door deze fase/emotie heen te gaan voor een soepele rouwverwerking?
De hierboven beschreven fasen, zijn passief; je gaat door het rouwproces heen.
Ons hoofd kan de dood wel analyseren en begrijpen wat dit betekent, maar het hart is bij lange na nog niet bij het accepteren. Daarom zie ik rouwen als een actieve en intensieve aangelegenheid. Het is een fysieke, mentale, emotionele en spirituele inspanning. Rouwen is een innerlijk proces.
Volgens psycholoog Manu Keirse zijn er in de ‘rouwarbeid’ vier taken, te weten:
- De werkelijkheid van het verlies onder ogen zien. Dit is het verlies erkennen en accepteren.
- De pijn van het verlies ervaren. Dit betekent het doorvoelen van de pijn die verlies met zich meebrengt.
- Je aanpassen aan de wereld na dit verlies. De balans weer vinden in de wereld die uit evenwicht is geraakt. Aanpassen aan het nieuwe leven.
- Weer leren genieten en dierbare herinneringen bewaren. Opnieuw vertrouwen hebben in het leven en de toekomst.
Deze taken lopen door elkaar. Je kunt deze rouwarbeid oppakken of links laten liggen.
Het voltooien van deze rouwtaken staat voor levensgeluk.
Van Rouwen naar Genieten
Is er nog iets onduidelijk of heb je een vraag? Neem contact met me op. Dat kan via een e-mailbericht info@oerzelfliefde.nl of vul het contactformulier in. Ik ondersteun je graag!