Boeken van troost, steun en kracht

Je hebt nu hartzeer en ervaart dat het verdriet je zo verlamt.
Sta je open voor de mogelijkheid dat uit deze verlieservaring iets goeds voort kan komen?
En ben je bereid hier iets voor te doen?

Boekenwurmpraat …

Lezen zat er al heel vroeg in bij mij, dus ik vul veel van mijn vrije tijd met het lezen van een (inspirerend) boek. Nog steeds vind ik het een plezierige vorm van ontspanning. Boeken en ik zijn dikke vrienden! Ik houd van boeken die mij inspireren, aha-momenten geven, ideeën doen opborrelen en kansen bieden om persoonlijk te groeien vanuit vrije wil. Daarnaast voorzien boeken mij de nodige kracht, steun en troost in moeilijke tijden. In boeken vind ik eveneens herkenning; er zijn woorden gegeven aan wat er in mijn hoofd zit of wat ik voel of onbewust weet. Ook geven ze mij elke keer een duw in mijn rug om de eerste stap te zetten naar levenstransformatie. Het lijkt echt soms alsof een wijze man of vrouw rechtstreeks tot mij spreekt. Op een ongelooflijke wonderbaarlijke manier komen boeken altijd in mijn leven waar ik baat bij heb.

Inspirerende boeken

De inspiratie om deze blog te schrijven komt voort uit een verlangen van een weduwnaar: literatuur die je kan helpen als je met verlies te maken hebt, als je in een diepe zwarte put bevindt.

De boekenlijst hieronder heb ik een voor een op gezette tijden gelezen. Elk boek kwam op een verrassende wijze op mijn pad. Ze zijn voor mij een gids op mijn spirituele ontdekkings-levenspad in mijn persoonlijke groei en ontwikkeling. Het allerbelangrijkste is het liefhebben van mezelf en anderen. Ik onderga op het juiste moment steeds een transformatie en het bijzondere is dat mijn omgeving ook transformeert. Transformeer ik mezelf, dan transformeer ik zo ook de wereld. De transformatie die ik wil zien is een wereld van liefde. Angst is niets anders dan de afwezigheid van licht en liefde. 100% liefde is niets anders dan 100% afwezigheid van angst.

Rouwen Lichter Leven

Op welke manier schaf ik boeken aan om te lezen?
Ik heb slechts één manier en dat is te voelen, weten dat een bepaald boek nu op dit moment tot mij spreekt. Het is een soort vibratie of resonantie.

Troost en Steun bij verlies

 1. Troostrijke Tranen (Marianne Williamson)

Een boek dat je stimuleert om je verdriet te verwelkomen, te omarmen, het te doorvoelen en te accepteren, in plaats van je verdriet op te kroppen of te vermijden, of te verdoven met medicijnen. Met dat laatste mis je de kans te leren van verlieservaringen en je bewustzijn te laten groeien. Ik citeer een stukje uit het boek dat troost, steun en kracht geeft. “Het maakt niet uit waar je pijn of je gebroken hart vandaan komt, zolang je zorgt dat je hart openblijft voor anderen, ontspruit het nieuwe leven overal om je heen.” Dat de inhoud van dit boek mag leiden tot wedergeboorte, een hergeboren persoon, de beste versie van jezelf.

 1. Helpen bij verlies en verdriet (Manu Keirse)

Psycholoog en rouwexpert Manu Keirse leert je omgaan met verlies. Hij geeft enorm veel praktische tips voor de rouwende én zijn omgeving. Het boek is een prachtig instrument voor iedereen die met verlies geconfronteerd wordt.

 1. Tranen van liefde: dagboek van een weduwnaar (Tim Overdiek)

Zijn vrouw Jennifer Nolan, moeder van hun twee jonge kinderen, is weggerukt uit het leven. Een motoragent reed haar op 22 oktober 2009 omver toen ze een zebrapad overstak. Het is een dagboek van het eerste jaar na het overlijden van zijn vrouw.

 1. Als de man verliest: omgaan met tegenslagen, verdriet en rouw (Tim Overdiek en Wim van Lent)

Wim van Lent en Tim Overdiek interviewden bekende Nederlandse mannen zoals Humberto Tan, Douwe Bob, Ahmed Marcouch, Marc de Hond, A.F.Th. van der Heijden en Falko Zandstra. Talloze mannen slikken nog wel hun tranen in als ze met groot verlieservaring te maken hebben. Je moet sterk zijn, toch? Ook al kreeg jij dit misschien niet op deze manier mee van jouw ouders, we leven in een maatschappij waar dit de norm is. En dát kan knap lastig zijn als je in een emotionele periode zit.

 1. Rouwwerk: liefde, verlies en verder leven (Julia Samuels)

Verhalen van mensen die door de dood zijn geraakt. Hun openheid en hartverscheurende verhalen laten zien dat het je kan helpen er oprecht en eerlijk over te praten. Leer leven met en van groot verlies.

Het ontwikkelen van Zelfliefde

 1. Terugkeer naar liefde …Leven met de principes van een cursus in wonderen (Marianne Williamson)

Het is de terugreis naar zelfliefde. Een innerlijke herinnering dat je in de kern Universele Liefde bent. Dit boek brengt mij naar het jaar eind 2011/2012 toen ik de vraag stelde “Wie ben ik?” en na 7 maanden beantwoordde ik deze vraag met “Ik ben liefde”. Vanaf dit moment besefte ik al te meer dat ik mijn liefde wilde schenken aan mezelf en anderen. Het licht in mij uit te stralen. De eerste keer dat ik de woorden van Marianne ‘Je bewijst de wereld geen dienst door je kleiner voor te doen dan je bent’, las, grepen ze mij aan. Het ontroerde mij!

Vervolgens verscheen een glimplach op mijn gezicht bij de woorden ‘En als we ons eigen licht laten schijnen, geven we anderen onbewust toestemming dat ook te doen.’

 1. De verschuiving: van ambitieus naar zinvol leven (Wayne W. Dyer)

Psychotherapeut dr. Wayne W. Dyer motiveert je om het werkelijke doel van het leven te vinden. Het boek en film ‘the shift’ kwamen op mijn pad na het verlies van mijn geliefde. Voor mij het begin om mijn focus te trainen, mijn aandacht te richten op gelukkig zijn. Wanneer de waarnemer verandert, verandert hetgeen dat wordt waargenomen. Gedachten die je hebt leiden je naar een liefdevol leven of een leven vol met angst. De keuze is aan jou. Je hebt een vrije wil.

 1. Je kunt je leven helen (Louise Hay)

Rouwen Zelfliefde Oerkracht van LiefdeIn het boek vind je voldoende handvatten voor een gezonder en gelukkiger leven. Het één worden met je ‘negatieve’ gedachten en overtuigingen over jezelf is de oorzaak van emotionele problemen en lichamelijke klachten. Haar tips kunnen écht leiden tot een mentale transformatie (mentale gezondheid). Je leert op mentaal niveau jezelf lief te hebben, jezelf te accepteren, jezelf te waarderen en jezelf te vergeven. Bewust zijn van mijn gedachten zorgt ervoor dat de belemmerende gedachten verdwijnen en ik kan kiezen voor een gedachte die mijn denkgeest op een positieve manier voedt. Affirmeren zie ik als het trainen van mijn mentale spierkracht voor een mentale gezondheid.

Vergeet niet dat je jezelf al jaren bekritiseert en dat het niet heeft gewerkt. Probeer jezelf goed te keuren en kijk wat er gebeurt.
 ~Louise Hay~

 1. Vier vragen die je leven veranderen (Byron Katie)

Een eenvoudig onderzoek van je overtuigingen en geconditioneerd gedrag aan de hand van vier vragen, heeft als resultaat meer levenslust, meer energie, meer gevoel van eigenliefde en meer genieten van het leven. Dit boek heeft mij geleerd om mijn aandacht te richten naar mijn innerlijke wereld. Het onderzoeken van de invloed van een gedachte die steeds zich herhaalt en die je gaat geloven, die een overtuiging wordt en een bepaald gedrag oproept. Als je een vinger wijst naar een ander, wijzen er 3 naar jezelf.

 1. De kracht van kwetsbaarheid (Brené Brown)

Kwetsbaarheid is de sleutel tot liefde, geluk en levensvreugde volgens dr. Brené Brown. Zij heeft jarenlang onderzoek gedaan naar kwetsbaarheid, moed, authenticiteit en schaamte.

Kwetsbaarheid te zien als je beste dierbare vriend(in). Ze geeft de boodschap ‘als mens hoef je niet perfect te zijn, omdat je al goed genoeg bent’. In essentie ben je heel en compleet met menselijke wonden zoals perfectionisme. In het leven heb je met uitdagingen en beproevingen te maken. Ga ze aan en leer hoe hiermee om te gaan.

 1. De moed van imperfectie (Brené Brown)

Ze laat weten dat liefde een basisbehoefte is en geeft de definitie van liefde. Het is een ontdekkingsreis van bezield leven en een reishandleiding van ‘ik ben niet goed genoeg’ naar ‘ik ben goed genoeg’.

 1. The Power of the heart (Baptist de Pape)

De schrijver ging vele gesprekken aan met Paulo Coelho, Isabel Allende, Eckhart Tolle, Deepak Chopra, Maya Angelou en anderen. Met z’n allen inspireren zij je en her-inneren ze je aan je ware potentie, te luisteren naar je hart en nodigen ze je uit je hart je gids te laten zijn.

Rouwen Zelfliefde

“De kracht van het hart is om verbonden te zijn met wie je bent op het diepste niveau. De kracht van het hart is de kracht van het leven zelf, de kracht van de intelligentie die het hele universum doordringt en ten grondslag ligt. Het is een kracht die in het hart van het universum ligt. Dus om daarmee in verbinding te leven, dan heb je contact met de kracht van het hart.”
 ~Eckhart Tolle ~

Experimenteren:

Lees boeken met de houding om deze ‘handvatten’ te testen. Neem niets aan, maar onderzoek het zelf. Experimenteer het effect van de gegeven adviezen. Iets weten is nog niet gedaan hebben. Doen is de eerste stap zetten. Als je een doel voor ogen hebt is het nodig om in beweging te blijven. Wel is het af en toe nodig een adempauze te nemen voor focus en de nodige aanpassing in het plan van aanpak. Je leert door uitglijders te maken (falen), omdat je van het falen de beste versie wordt van jezelf.

Ken je ook nog inspirerende boeken die troost en steun geven in donkere zware verdrietige periode van je leven en het ontwikkelen van zelfliefde stimuleren, die aan deze lijst toegevoegd kunnen worden?

Laat het weten op mijn facebookpagina Oerzelfliefde. Deel jouw #boekvantrooststeunkracht moment met velen! Hoe?

 1. Maak een foto, tag @Oerzelfliefde
 2. Gebruik #boekvantrooststeunkracht

Heel veel leesplezier!

PS.: Schenk en verspreid de liefde!
Ik zou het super te gek vinden als je deze blog op Facebook of LinkedIn wilt delen.