Hoe voorkom je stress tijdens rouw?

Aanhoudende stress tast hersenfuncties aan en ondermijnt de gezondheid, volgens Erik Matser, klinisch neuropsycholoog uit Helmond.

“We zijn het contact kwijt met wie we werkelijk zijn. En we weten niet meer wat we nodig hebben om gezond en energiek te blijven. Als wij zo doorgaan hebben we geen atoombom nodig om onszelf volledig uit te roeien. We hebben een andere levensstijl nodig om een ramp te voorkomen. De westerse wereld staat aan de vooravond van misschien wel de grootste crisis ooit. De oorzaak is stress. ’’

Ik groeide op met een vader en moeder die anders tegen opvoeding aankeken, waarvan één dominant aanwezig was en de andere zachtaardig met een glimlach. Voor mij was opgroeien en spelen in een mooie natuurrijke omgeving een genot. Maar ik kreeg de beruchte Surinaamse staatsgreep mee via de media en op mijn 12e brak de burgeroorlog uit in Suriname. Dit heb ik live meegekregen als tiener, toen ik in het binnenland van Suriname woonde. De drang om weg te gaan uit mijn bekende wereld was enorm. Er was meer te zien en te doen in de wereld en op mijn 27ste besloot ik om mijn vleugels uit te slaan en naar Nederland te verhuizen.

Ik stond niet stil bij de vele stress- situaties en ervaringen die ik in mijn leven had meegemaakt. Ze waren door mijn overlevingsmechanisme weggestopt en onderdrukt. Maar het overlijden van mijn man die op jonge leeftijd overleed waardoor ons kind en ik eenoudergezin werden, was mijn wake-up call.

Rouwen is al moeilijk genoeg

Rouwen kan ongelooflijk veel stress opleveren. Het is een proces dat enorm veel van je vraagt, zeker wanneer je je emoties probeert terug te dringen of te negeren of wanneer jouw leven maar weinig ruimte biedt om tijd te nemen voor rouwverwerking, bijvoorbeeld bij een heel drukke baan en/of wanneer je een gezin hebt waar je nu alleen voor staat. Het ontbreken van een vangnet, mensen om je heen bij wie je terecht kunt met je verdriet en vragen of die helpen om het leven zonder je partner in te richten, kan ook veel stress opleveren. Je kunt in kringetjes rond blijven draaien, vragen in je hoofd worden niet beantwoord en je probeert het allemaal in je uppie te doen. Niet fijn! En niet nodig ook.

Toen mijn man overleed, ging ik in mijn eentje door als moeder, maar nu als weduwe. Ik was in een situatie beland die ik niet kende, waarvan ik de regels niet kende. Die situatie op zich, zeker met een kind waarvoor je te zorgen hebt, is al genoeg reden om stress van te krijgen. En stress had ik zeker: ik moest verder in een nieuwe situatie, alleen terwijl we het voor die tijd samen hadden gedaan. Tegelijkertijd had ik mijn gevoelens, mijn gemis, mijn verdriet. Als ik op de overlevingsstand was gegaan, hard mijn best was gaan doen om vooral mijn hoofd boven water te houden, de eindjes aan elkaar te knopen, zonder enig idee hoe dat moest en zonder enige begeleiding, dan had ik mijn emoties en verdriet moeten onderdrukken.

Maar doen alsof iets er niet is, betekent niet dát het er niet is. Het is er wel degelijk. Het onderdrukken van dat wat er toch is, levert ongelooflijk veel stress op. Je kunt het onmogelijk eindeloos blijven volhouden. Het is als die grote strandbal die je onder water probeert te blijven duwen. Dat houd je niet eeuwig vol. Hij komt een keer met grote kracht omhoog met alle gevolgen van dien; ziekte, een burn-out of op z’n minst instorten.

Ik koos ervoor om die gevoelens niet te onderdrukken, hoe moeilijk ik het ook vond. Ik voelde gewoon aan dat ik iets met die emoties moest doen en besloot niet in mijn eentje te gaan worstelen, maar professionele hulp te zoeken. Iemand die me daarbij kon begeleiden. Daarnaast zorgde ik goed voor mezelf; ik zocht de stilte in mezelf op via meditatie en yoga, vond ontspanning en plezier in leuke dingen doen met mijn zoon en in danslessen.

Coaching

Een (rouw)coach is een gids op je levenspad. Coaching zorgt voor meer rust in je hoofd en in je hart, je gaat van het denken naar het voelen.

Het gaat aan de slag met body, mind en spirit. Zodoende krijg je weer balans in je leven. Het verlies kan je balans en veerkracht verzwakken. Lichamelijke klachten die een psychische oorzaak hebben zullen verdwijnen. Ik heb zelf veel profijt gehad van transformatie-coaching en meditatietherapie. Het doorgronden van de stressveroorzakers en het ontwortelen ervan, dus niet wegdrukken of onderdrukken van de stress, maar die energetisch te verwijderen. Een coach kan een grote steun zijn in je persoonlijke groei en ontwikkeling. Kies je coach en een coaching programma die bij je passen en goed voelen. En… luister naar je hart als je denken het niet meer weet!

Ik ben mijn coaches dankbaar voor de vele inzichten die ik kreeg over mijn afhankelijkheid, slachtofferschap, excuses om niet los te laten, de moeite met nee-zeggen enzovoort. Ik leerde mijn grenzen aan te geven. Ook leerde ik mijn behoeften kennen en tijdig en duidelijk aan te geven. Ik heb op een dieper niveau ontdekt wie ik ben, wat mijn passies zijn en hoe die te manifesteren (Dromen Durven Doen). Door mijn gevoelens en emoties niet te onderdrukken, maar juist onder ogen te zien, kon ik niet alleen mijn leven weer op de rit krijgen, maar kreeg stress niet de kans om me pootje te haken. Sterker nog, ik kan zeggen dat die hele periode mijn leven verrijkt heeft.

Het is een avontuurlijk voortdurend proces om jezelf te leren kennen, jezelf te zijn door je authentieke zelfexpressie en de baas te zijn over jezelf. Het heft in eigen handen nemen betekent niet dat je het allemaal alleen moet doen, maar echt verantwoordelijkheid nemen over je leven, betekent jezelf respecteren en af en toe om hulp vragen. Wees tijdens je rouwproces liefdevol voor jezelf en ga met jezelf om vanuit zachtheid!

Geef stress geen kans. Investeer in je emotionele- en mentale gezondheid en gezonde relaties!

Met het investeren in jezelf geef je iets waardevols aan de wereld: je (klein) kinderen, je familie, je vrienden, je buren, je collega’s en vele anderen.

Heb je interesse in jezelf te investeren? Boek hier je gratis consult gelukkig zijn na verlies.
Is er nog iets onduidelijk of heb je een vraag? Neem contact met me op. Dat kan via een e-mailbericht info@oerzelfliefde.nl of vul het contactformulier in. Ik ondersteun je graag!

0 Shares